TIPUS DE GANIVETS |
|
Cebollero o cuiner |
Característiques |
És el ganivet que el cuiner té per gairebé tot el que va sorgint (netejar, tallar verdures, picar-les, etc.). Molt versàtil i normalment de fulla ampla. |
|
Puntilla |
Característiques |
Un ganivet de mida mitjana, full acabada en punta i tall llis. Serveix per tallar i pelar verdures, alls, fruites, etc. Existeixen també ganivets de punta més petits, però no és el comú, i en aquest cas, millor haurien de ser considerats com ganivets de verdures. |
|
Pernil |
Característiques |
De fulla molt llarga, amb tall llis i consistència flexible, s’utilitza per tallar pernil i peces de carn de gran volum. |
|
Filetejador |
Característiques |
Similar a l’ganivet de trinxar, però una mica més petit i amb tall llis. Es fa servir per tallar la carn i desgreixar. |
|
Desossador |
Característiques |
Té un full corbada i més prima del normal, dissenyada per entrar bé a la carn i poder retirar els ossos del seu interior sense malmetre la seva aparença. |
|
Trinxador |
Característiques |
De longitud una mica superior a la mitjana, però més petit que per exemple un pernil, tall llis i de suau curvatura. De vegades amb el cant també lleument corbat cap a la punta. S’usen per a carn cuinada i aus. |
|
Ganivet costelles |
Característiques |
Inconfusible per la seva fulla de serra tant normal com micro dentada, i per la seva popular ús en la taula per a plats de carns. Ideat per tallar carn, per descomptat costelles, filets, etc. |
|
Ganivet de salmó |
Característiques |
De gran longitud (similar a la del ganivet perniler), tall llis i punta normalment arrodonida, serveix per tallar grans trossos de salmó o peixos de consistència similar i filetejar. |
|
Ganivet de pa |
Característiques |
Amb una fulla molt llarga i d’una amplada sensiblement major a la del mànec, tall de serra ondulada i consistència rígida. Dissenyat per tallar pa creant poques molles i de manera ràpida i senzilla. |
|
Ganivet santoku o japonès |
Característiques |
Amb curvatura a la part del cant més propera a la punta i un tall llis lleument corbat. Els ganivets japonesos Santoku solen tenir petits alvèols que milloren les seves qualitats antiadherents. El seu ús és similar al de l’ganivet de cuiner, és a dir, de gran polivalència per utilitzar tant amb carn, peix o verdures. |
|
Ganivet de formatge |
Característiques |
El ganivet de formatge, d’una mida similar al de filetejar, sol tenir el cant corbat per la part de la punta i sempre té algun sistema per evitar aquest efecte d’adherència que patim a tallar el formatge. Així, sol tenir alvèols, forats o buits per donar-li anti-adherència. |
|
Ganivet de verdures |
Característiques |
Amb tall llis, molt punxegut a causa del acabat en diagonal o corbat del cant per la part més propera a la punta, serveix com el seu nom indica per pelar i tallar tant verdures com fruites o patates. |
|
Destral de cuina |
Característiques |
També coneguda com ganivet destral, amb un cant normalment recte, tall llis i corbat (en diferents graus), és adequat per trossejar grans trossos de carn superant fins i tot ossos de la mateixa. |
|
Mitja lluna |
Característiques |
Ganivet format per una fulla d’acer en forma de mitja lluna i un mànec de doble nansa, sent el seu tall mitjançant un moviment de balanceig, és especial per tallar herbes i vegetals. |
|
Descoratjador |
Característiques |
La seva funció principal és trepar la poma longitudinalment, extraient tota la seva part central interior, on es troben les llavors i les parts més dures del fruit. |
|
Cisell |
Característiques |
És l’utilitzat per tallar cebes, escalunyes i alls, principalment, quan es volen obtenir dauets molt petits, de tot just 1 mm. En general és preferible picar ben fi a ganivet que ratllar o picar amb un altre estri, ja que d’aquesta manera es perd menys aigua de vegetació. |
|
Ganivet untador o paleta |
Característiques |
Sense tall i amb punta arrodonida (en ocasions amb una petita part de serra), el untador o ganivet per untar serveix per untar aliments de consistència tova, com a part, formatge d’untar, etc. |
|
Pelador |
Característiques |
Utensili molt pràctic per pelar tot tipus de fruites i hortalisses de pell dura. Ideals per pelar fruites, verdures o patates. |
|
Pelador de cítrics |
Característiques |
Utensili molt pràctic per pelar cítrics. Tenen a la base de la fulla una part serrada per facilitar el tall de cítrics. |
|
Bolero |
Característiques |
Aquest estri de cuina actua com a decorador i li permet treure creatius trossos amb forma d’esfera de qualsevol fruita com melon, papaia, síndria, etc. D’altra banda és fantàstic com buidador de fruites, i així, pot extreure els ossos o llavors de la fruita còmodament, sense fer-les malbé. |
|
Mandolina |
Característiques |
Empleat per llescar verdures, formatge, pernil, etc., fàcilment a rodanxes de gruix uniforme. Hi ha diferents models capaços de tallar fina juliana o fins i tot primes llesques. |
Ganivets
Subscriure's a:
Missatges (Atom)